In het verenigingsleven heeft hij ondertussen meer dan 50 jaar op de teller, zowel op nationaal als lokaal vlak. In Lokeren is hij hierdoor geen ‘onbekende’. Cultuur en sport, in het bijzonder jazz en atletiek vormen de ‘rode draad’ door zijn leven. Hij reist jaarlijks voor een langere periode naar New Orleans (USA), de geboortestad van de jazz, en naar Brasov (Roemenië) met de stichting ‘Mediateca Norbert Detaeye’.

Johan noemt zichzelf een ‘selfmade’ fotograaf, fotografie is voor hem eerder een gevoel, een levensstijl. Wanneer hij de camera bij de hand heeft scant hij voortdurend de omgeving, altijd op zoek naar details die een mooie foto en compositie kunnen opleveren. Met uitzondering voor de natuurfotografie verkiest hij zwart-wit foto’s omdat deze, zeker bij portretten, een beter contrast geven en beter de emotie weergeven.

Van Brasov naar Lokeren en Dendermonde

De puzzelstukken vielen in 2017 voor de eerste keer samen: 10 keer in New Orleans, voor de 10de keer in Brasov en de liefde voor fotografie. Onder impuls van Prof. dr. ing. Marina Cionca, verbonden aan de Transsylvania Universiteit van Brasov, resulteerde dit in een eerste fototentoonstelling ’10 years New Orleans Musicians Portraits’. Een selectie uit deze tentoonstelling hangt permanent in de aula van Universiteit van Brasov in de Mediateca Norbert Detaeye.

In november 2018 kwam er op vraag van de Universiteit van Brasov een vervolg op deze tentoonstelling: ‘New Orleans Musicians Hands’ waarbij handen van muzikanten tijdens het bespelen van hun instrumenten expressief in beeld worden gebracht.

Een derde tentoonstelling, in november 2019, onder de titel ‘A Touch of New Orleans’ bracht enkele typische beelden uit de straten van New Orleans, en zo kwam er een eerste expositie onder de noemer ‘street photography’.

En dan uiteindelijk van Brasov naar Lokeren. In februari 2020 organiseerde Johan een tentoonstelling in de hal van het Cultureel Centrum Lokeren, onder de titel ‘Portretten van Jazzmuzikanten in New Orleans’, met een reeks foto’s van bevriende jazzmuzikanten over een periode van 10 jaar, genomen op het French Quarter Fest in New Orleans.

In juli 2020 besliste Cameron Washington, de producer van de film ‘Leroy Jones: A Man and His Trumpet’, enkele van Johan’s foto’s op te nemen in zijn film: “The photos are wonderful!! Will be such a great addition to the film! Thank you!! I have added your name to the movie credits as photographer.

Lees meer...


Mijn Portfolio